09:45
Пункт доступу громадян до офіційної інформації (ПДГ)

Українська Бібліотечна Асоціація з 2009 року впроваджує проект ПСП II по створенню Пунктів доступу громадян до інформації органів державної влади у бібліотеках України.

Мережа Пунктів доступу громадян (ПДГ) започаткована Українською бібліотечною асоціацією у червні 2009 року в рамках ґранту Програми сприяння Парламенту України ІІ (ПСП ІІ) за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID); діяльність Мережі ПДГ координується УБА у партнерстві з ПСП II.

В рамках реалізації Другої фази проекту (травень 2010 – лютий 2011), завдяки залученню бібліотек, які отримали комп’ютери як переможці Програми «Бібліоміст», бібліотека-філія №1 м. Добропілля, як учасник Мережі ПДГ, розпочала свою діяльність в червні 2011 року.

Вже п’ять років в Б.Ф.№1 продовжував ефективно діяти Пункт доступу громадян до офіційної інформації органів державної влади «Діалог влади з громадою», який дає можливість користувачам отримати інформацію органів державної влади та дізнатись, яким чином можна долучитись та впливати на законодавчий процес.

В бібліотеці-філії №1 біля Пункту спеціально облаштоване комп’ютерне місце з підключенням до Інтернету, де користувачі завжди можуть самостійно або за допомогою бібліотекаря-консультанта отримати доступ до інформації, наприклад, корисний мережевий ПДГ-блог УБА: «Доступ громадян до інформації органів державної влади: роль бібліотек» завжди запрошує до спілкування.

ПДГ постійно змінюється, як зовнішньо так і інформаційно протягом року. Для того, щоб було зручно дати оцінку ефективності Пункту, провести статистичний аналіз - підрахунок кількості відвідувань, а також довідок в кінці кожного року складається паспорт Пункту в кінці кожного року.

В паспорті Пункту, за рік, що минає, друкується тематика інформації, яку бібліотека-філія №1 зібрала завдяки отриманню засобами електронного зв’язку від Української Бібліотечної Асоціації та інших джерел. Паспорт Пункту допомагає більш швидкому та зручному пошуку інформації. Завдяки йому користувач та консультант, тобто бібліотекар, швидко орієнтується, та знаходить необхідну інформацію, яка зберігається в електронному вигляді у Базі даних бібліотеки-філії №1. Якщо користувачі цікавляться інформацією, яка не існує в базі даних бібліотеки, то бібліотекар знаходить її звертаючись до електронного уряду через мережу Інтернет до сайтів:

Президент України - http://www.president.gov.ua/Урядовий портал - http://www.kmu.gov.ua/Верховна рада України - http://portal.rada.gov.ua/Законодавство України - http://zakon1.rada.gov.ua/ Верховний суд України - http://www.scourt.gov.ua/

Конституційний суд України – http://www.ccu.gov.ua/Громадське суспільство і влада - http://civic.kmu.gov.ua/Новий громадянин - http://newcitizen.org.ua/Урядовий сайт для юних громадян - http://children.kmu.gov.ua/

Протягом року користувачі ПДГ мають змогу ознайомитися з інформацією щодо соціального та правового захисту осіб, які беруть участь в антитерористичній операції. Для цього завідуючою Сафоновой Г.В. була складена папка-конвалюта «На допомогу захисникам Батьківщини», де зібрано інформацію про права та пільги для учасників АТО та членів їх сімей - підстави та порядок отримання, рекомендації, та інша довідкова інформація. 

Б.Ф. №1 ефективно працює з біженцями. В місті Добропілля біля приміщення бібліотеки-філії №1 знаходиться гуртожиток, де протягом останніх кілька років мешкають тимчасово переміщені особи з Донецької області. Саме для цієї категорії людей працівники філії№1 збирають багато необхідної інформації. Про порядок обліку внутрішньо переміщених осіб, заміну довідки про непрацездатність на листки непрацездатності для громадян, які виїхали на підконтрольну територію України, а також про отримання довідки переселенців з Криму та багато іншої інформації, яка постійно поповнює папку–конвалюту «До уваги тимчасово переміщених осіб».

Бібліотека-філія №1 для більш ефективної роботи Пункту підписана на сторінку Мережі ПДГ на Фейсбуці за посиланням: http://on.fb.me/xHNrY0 де також буває корисний та цікавий матеріал для користувачів ПДГ.

Працівники бібліотеки-філії №1 Сафонова Г.В. та Бруцька І.В. поділяють прагнення до розвитку інформаційного суспільства. Беручи участь у роботі мережі ПДГ ми разом вдосконалюємо існуючі методики роботи та створюємо нові шляхи розширення та якісного покращення доступу громадян до офіційної інформації. Це сприяє залученню громадян до обговорення нових законопроектів і допомагає вивести взаємодію народу із владою на якісно новий рівень.

Переглядів: 498 | Додав: Anna | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: